Dua pengajaran daripada kekalahan tentera islam dalam perang uhud. Pengajaran kisah perang Uhud (Kuliah Subuh

Zaman Kebangkitan Islam: PENGAJARAN YANG BERHARGA DARI PERANG UHUD

Dan ingatlah , Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.

Next

Kisah Kekalahan Tentera Muslimin Dalam Peperangan Uhud

Tidak, tidak demikian pemahaman yang harus kamu jalani dalam berjuang di jalan Allah.

Next

PERANG UHUD

Allah telah sebutkan bhw nabi xtau perkara ghaib. Gelaran itu disebut sendiri oleh Rasulullah apabila Saidina Hamzah gugur dalam Perang Uhud itu.

Next

Faktor Penyebab Kekalahan Umat Islam Dalam Perang Uhud

Hal ini berpunca daripada sikap sesetengah kaum muslimin khususnya pasukan pemanah yang ditempatkan di kawasan tinggi sekitar Bukit Uhud ini telah meninggalkan tempat tersebut kerana mengejar harta rampasan perang. Kemenangan dan kekalahan adalah piala yang digilirkan kepada semua umat. Menggambarkan bahawa hakikatnya perang itu belum habis, tetapi Umat Islam sudah kelabu mata dengan ghanimah! Beliau dalam kenyataannya menegaskan untuk mencapai kemenangan ini kerjasama daripada agensi kerajaan, bukan kerajaan dan seluruh rakyat Malaysia amat diperlukan.

Next

Faktor Penyebab Kekalahan Umat Islam Dalam Perang Uhud

Pernah beberapa tahun menjadi dosen tafsir di IIUI.

PERANG UHUD

Sbb Allah nak uji nabi, supaya atur strategi, buat persediaan, dan juga boleh kalah. Cara, tentera dibahagikan kepada 2 barisan; barisan pertama di hadapan bersenjatakan tombak dan perisai manakala barisan kedua bersenjatakan panah dan perisai dan diketuai oleh pemegang bendera.

Next

Kisah Kekalahan Tentera Muslimin Dalam Peperangan Uhud

Faktor Penyebab Umat Islam Kalah Dalam Perang Uhud Jadi dalam Perang Uhud mula-mula Islam mendapat kemenangan, tapi akhirnya mendapat kekalahan. Beberapa orang dari kaum Muslimin ada yang terburu-buru meninggalkan medan perang, ada juga yang mencari Abdullah bin Ubay untuk memintakan perlindungan dari Abu Sufyan. Barang siapa berbalik ke belakang, maka ia tidak akan merugikan Allah sedikit pun.

Next

Faktor Penyebab Kekalahan Umat Islam Dalam Perang Uhud

Kaum ini juga mengumpul dana untuk modal sebagai persiapan membalas dendam. Tapi Nabi sudah tahu akan maksud mereka yang tidak jujur, maka ditolaknya tawaran itu dengan berkata: "Cukup banyak pertolongan dari Tuhan.