Seksyen 112 kanun prosedur jenayah. Keluarga Altantuya patut diberi akses kenyataan individu disiasat polis

Keluarga Altantuya patut diberi akses kenyataan individu disiasat polis

See our and for details.

Tips berhadapan Polis di bawah seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah ( CPC ) ~ WARITA

Sebarang perhimpunan yang menyalahi undang-undang diperintah bersurai di bawah seksyen 83 atau 5 Akta Ketenteraman Awam Pemeliharaan 1958 dan tidak bersurai atau menunjukan sikap tidak mahu bersurai, mana mana pegawai polis atau ahli tentera atau mana-mana orang yang membantu pegawai polis boleh mengambil langkah-langkah yang perlu bagi menyuraikan perhimpunan tersebut dan menangkap mereka, jika ada yang menentang, bolehlah digunakan kekerasan yang difikirkan perlu untuk Mengatasi penentangan dan pegawai polis tidak bertanggung jawab keatas mana-mana prosiding jenayah atau sivil bagi menggunakan kekerasan sehingga menyebabkan mudarat atau kematian kepada mana-mana orang atau kerosakan kepada mana-mana harta.

Next

Suspek pukul pemandu kereta dengan helmet direman tiga hari

Mayat tersebut hendaklah segera dibawa ke rumah sakit Kerajaan yang berhampiran untuk pemeriksaan Post-Mortem oleh pegawai perubatan kerajaan. Majistret atau pegawai polis tidak kurang pangkat Inspektor boleh melepaskan sesorang yang ditangkap dengan jaminan bon diri sendiri atau orang lain.

Next

Keluarga Altantunya berjaya dalam rayuan di Mahkamah Rayuan

Hakim Datuk Nor Bee Ariffin, yang mengetuai panel tiga hakim berkata kenyataan yang akan diserahkan kepada keluarga Altantuya termasuk kenyataan yang diambil daripada individu sama ada mereka dipanggil sebagai saksi pendakwaan, kenyataan dua bekas anggota polis, Azilah Hadri, Sirul Azhar Umar dan penganalisis politik Abdul Razak Baginda.

Tips berhadapan Polis di bawah seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah ( CPC ) ~ WARITA

Seksyen 106 — Mencegah kerosakan kepada harta awam. Seksyen 25 - Bagaimanakah tindakan terhadap orang-orang yang ditangkap oleh Penghulu.

Next

Tips berhadapan Polis di bawah seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah ( CPC ) ~ WARITA

Mahkamah Rayuan diberitahu hari ini bahawa keluarga wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu yang dibunuh pada 2006 patut dibenarkan untuk memperoleh kenyataan yang dirakamkan daripada individu disiasat polis berkaitan kes itu untuk digunakan dalam saman sivil mereka.

Next

Keluarga Altantunya berjaya dalam rayuan di Mahkamah Rayuan

Seksyen 44 — Proklamasi mengenai orang yang melarikan diri.

Next