Pepenjuru oktagon. Pepenjuru

Bagaimana untuk mengira berapa banyak pepenjuru yang mempunyai poligon

Di mana sahaja anda melihat n dalam persamaan, bilangan sisi poligon digantikan dengan bilangan sisi poligon.

Next

Bagaimana untuk mengira berapa banyak pepenjuru yang mempunyai poligon

Setiap puncak mempunyai dua pepenjuru, jadi jika anda mengira pepenjuru dari setiap puncak dua kali, anda mungkin berfikir bahawa ada 10 pepenjuru. Jika anda diberikan dalam latihan, nama poligon, anda perlu mengetahui arti nama ini tentunya dilihat dalam kemajuan.

Next

POLIGON SEKATA

Anda mesti mengira mereka satu demi satu, tanpa mengira mereka dua kali.

Next

Tentukan bilangan pepenjuru dalam poligon

Selepas menentukan atau mengira bilangan sisi, semua yang anda perlu lakukan ialah kembali kepada formula pengiraan, untuk menggantikan n dengan nombor yang anda dapati dan akhirnya, untuk melakukan pengiraan. Anda boleh menggunakan formula ini dengan semua poligon, tanpa mengira bentuknya, dan dengan syarat terdapat lebih daripada tiga pihak. Berikut adalah beberapa awalan yang paling biasa untuk poligon.

POLIGON SEKATA

Mungkin, terima kasih kepada formula ringkas, untuk mengira pepenjuru poligon, yang satu ini mempunyai 4 sisi seperti 4,000. Penting untuk diperhatikan bahawa walaupun poligon tidak simetri, ia tetap mempunyai bilangan pepenjuru yang sama.. Diagonal ialah segmen garis yang dilukis dari satu sudut bentuk ke sudut yang lain, tidak termasuk sisi poligon.

Next

Bagaimana untuk mencari bilangan pepenjuru poligon

Anda akhirnya akan mengekalkan formula "sihir".

Next

Bagaimana untuk mencari bilangan pepenjuru poligon

Untuk menggunakan formula ini, anda mesti tahu bilangan sisi angka anda. Jadi, anda akan dapat melihat sekaligus jika anda tidak melupakan satu atau dua dengan cara yang kadang-kadang berlaku. Sama ada anda menggunakan satu atau yang lain, hasilnya akan sama.