Bekas hakim negara. Ini penjelasan salah faham pembatalan ordinan darurat

Ketua Hakim Negara Malaysia

Sampai pagi 26 Julai 2021, ordinan-ordinan itu masih belum diperkenankan untuk dibatalkan.

Next

Bekas ketua hakim dakwa istana bertindak tidak selari Perlembagaan, timbulkan persepsi wujud campur tangan politik

Antaranya adalah satu tribunal kena ditubuhkan.

Bekas hakim bingung mengapa polis tak tangkap bekas suami Indira

Nampaknya, atas pengakuan beliau sendiri pun termasuk pendakwaan DS Anwar dalam kes liwat pertama beliau telah membuat terlalu banyak kesilapan. Kedua, Baginda telah menolak satu cara yang dibenarkan oleh Perkara 150 3 untuk menamatkan kuatkuasa ordinan-ordinan itu iaitu membatalnya sebelum Parlimen bersidang.

Next

Bekas hakim, ulama sepakat kata UMNO tak berubah

Dalam penghakimannya, Tengku Maimun berkata mahkamah tidak bersetuju dengan hujah pemohon bahawa doktrin itu hanya terpakai kepada pegawai bawahan dan pengantara kehakiman serta tidak boleh diguna pakai bagi hakim mahkamah atasan. Imej dari Utusan Malaysia.

Penghakiman 2 bekas hakim kanan dilindungi ‘doktrin de facto’ — static.clicccar.com

Beliau berkata, bahaya yang ingin dielak oleh doktrin de facto ialah kekecohan dan kekeliruan yang mungkin timbul selepas pelantikan pembuat keputusan didapati tidak sah selain kesan yang mungkin ditinggalkan terhadap pentadbiran keadilan. Mohamed Apandi yang menjadi Peguam Negara dari 27 Julai 2015 hingga 4 Jun 2018 memberi keterangan dalam perbicaraan kes saman fitnah beliau terhadap veteran DAP Lim Kit Siang. Ini bererti Baginda sendiri menyedari, dalam konteks Malaysia, penjelasan seperti itu adalah perlu.

Next

Bekas ketua hakim senaraikan kesilapan Sultan Muhammad V, termasuk mengampunkan Anwar

Tiada siapa membantah ordinan-ordinan darurat hendak ditamatkan kuatkuasanya.

Next

Bekas hakim bingung mengapa polis tak tangkap bekas suami Indira

Dalam hal ini ini, Zaki berkata, beliau mempunyai pengalaman terhadap taktik penangguhan oleh peguam di mana apabila mahkamah ingin mendengar kes itu, peguam itu mendakwa dia tiada kelapangan setiap pagi dari Isnin hingga Jumaat. Pindaan ini dibuat bersama-sama dengan pindaan kepada Perkara 66 yang disebut di atas.

Next