Rapatkan saf. Selangor Benarkan Rapatkan Saf Bagi Solat Jemaah Termasuk Tarawih Bermula 1 April

Sabda Rasulullah S.A.W Tentang Luruskan Dan Rapatkan Saf Ketika Solat

Shahzihan Ahmad berkata, perkara itu dibuat selepas mendapat perkenan daripada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah. Namun, selepas seminggu SOP baharu ini dilaksanakan, masih tiada sebarang keputusan baharu atau perubahan yang dibuat oleh mana-mana kerajaan negeri.

Next

Sabda Rasulullah S.A.W Tentang Luruskan Dan Rapatkan Saf Ketika Solat

Dan janganlah kalian berselisih atau Allah akan jadikan hati-hati kalian saling berselisih.

Next

Beginilah Seharusnya Merapatkan Saf Ketika Solat Berjama’ah

Kemudian beliau menarik kepalaku dan memindahkan aku ke sebelah kanannya.

Cara Merapatkan Shaf Shalat Berjamaah

Apatah lagi seandainya kanak-kanak tersebut memang datang awal dan lebih dahulu menduduki posisi saf pertama, maka tidak boleh bagi orang yang terkemudian mengambil hak kanak-kanak tersebut. Beliau bertakbir di setiap kali bersujud, mengangkat kepala, dan di setiap kali bangun di antara dua rakaat apabila beliau duduk.

Next

Selangor benarkan rapatkan saf solat 1 April ini

Saya masih berpendapat rapatkan sejadah ini adalah tindakan wajar untuk sementara waktu lagi. Lalu aku pun turut serta solat bersamanya dan berdiri di sebelah kirinya.

Bagaimana Cara Imam Merapatkan Shaf Makmum?

Pada hadis ini juga terkandung dalil yang menjelaskan bolehnya seorang imam mengubah posisi saf seorang makmum yang tersilap dalam mengambil posisi ketika sedang solat sebagaimana telah dikemukakan oleh Al-Imam An-Nawawi rahimahullah. Sesungguhnya Allah dan para Malaikat-Nya berselawat ke atas saf yang awal.

Next

Beginilah Seharusnya Merapatkan Saf Ketika Solat Berjama’ah

Seandainya sunah ini dilakukan, justru manusia menjauh bagaikan keledai liar. Lihatlah pentingnya menjaga saf sembahyang.

Next

Wilayah Persekutuan Boleh Solat Rapatkan Saf, Berbuka Puasa Di Masjid & Surau Mulai 1 April Ini

Hukum Merapatkan Shaf Perintah merapatkan barisan adalah anjuran yang sangat kuat, dan itu bagian dari kesempurnaan shalat. InshaAllah bila kita dah benar-benar masuk ke dalam fasa Endemik, iaitu ubat antiviral khusus merawat Covid mudah didapati, kes kritikal pada tahap sangat rendah, sistem kesihatan kita tidak terbeban dengan kes baharu, kadar vaksinasi sangat tinggi dan kes kematian tiada hampir setiap hari, inshaAllah saya kira waktu itu sangat sesuai untuk kita mula kembali kepada norma lama iaitu tanpa pelitup muka dan saf di masjid dan surau rapat seperti biasa bahu ke bahu tanpa perlu membawa sejadah sendiri lagi. Menurut salah satu ceramah dari Ustaz Rozaimi pada bulan lepas kalau saya tak silap, yang dimaksudkan itu adalah kain sejadah yang rapat, bukannya secara fizikal lagi seperti yang kita fikirkan kebanyakan orang.

Next