Bahan radioaktif dalam stesen janakuasa nuklear. 6.0 TENAGA NUKLEAR

Kuasa nuklear

Tambahan, gas asli tidak hanya digunakan untuk penjanaan tenaga elektrik, malah digunakan dalam pelbagai sektor lain seperti sektor perindustrian, perumahan dan pengangkutan.

Next

Elektrik… tanpamu siapalah kita….

Operasinya lebih kurang sama iaitu untuk memutarkan turbin dan menghasilkan tenaga elektrik.

Next

Nuklear Sebagai Sumber Tenaga di Malaysia: Manfaat atau Mudarat?

Kelemahan utama sumber fosil adalah penghasilan gas rumah hijau yang menyebabkan pencemaran di udara dan peningkatan suhu global.

Next

KUIZ 6.1 PENJANAAN TENAGA ELEKTRIK

Kuasa nuklear adalah satu sumber kuasa rendah karbon.

Next

6.0 TENAGA NUKLEAR

Jika arus keluar yang diperlukan adalah tinggi, regulator akan mengalirkan semua tenaga dari panel PV ke luar dan jika sebaliknya, kuasa berlebihan akan dialirkan ke sistem grid. Secara amnya, tenaga nuklear terhasil daripada proses pembelahan atom nukleus yang tidak stabil kepada atom yang lebih kecil.

Next

Jenis loji kuasa: operasi dan utiliti

Kajian sedang dijalankan untuk mendapatkan bakteria yang hidup dengan memakan sisa-sisa buangan dan menghasilkan gas yang mudah terbakar seperti metana atau hidrogen. Pada awal 2019, IAEA melaporkan terdapat 454 loji kuasa nuklear dan 226 reaktor nuklear penyelidikan diseluruh dunia.

Next

Reaktor nuklear

Tenaga nuklear menghasilkan tenaga elektrik untuk kegunaan harian. Stesen Janakuasa Turbin Gas Stesen jenis ini tidak menggunakan stim untuk memutarkan turbin tetapi menggunakan gas ekzos yang bertekanan tinggi dan berkelajuan tinggi. Di Semenanjung Malaysia, lebih 80 peratus daripada jumlah keseluruhan penjanaan elektrik dihasilkan menggunakan arang batu dan gas asli.

Next