Mengapakah kita perlu menghargai warisan seni bangsa. Kepentingan Memulihara Dan Mengekalkan Bangunan Bersejarah

Kepentingan Memelihara Bangunan Bersejarah

Bertitik tolak daripada itu, alat permainan tradisional perlu dimodifikasikan supaya menjadi lebih menarik, namun begitu ciri-ciri keunikannya hendaklah dikekalkan keasliannya. Golongan pelajar seperti saya sewajarkan memainkan peranan yang penting dengan mengetengahkan pakaian tradisional. Antara warisan yang perlu dipertahankan ialah busana.

Next

Kepentingan Memelihara Bangunan Bersejarah

Dengan ini saya tidak boleh memahami sejah. Salam pewaris budaya bangsa! Jikalau boleh Cikgu Zainab boleh tolong saya,bagaimanakan hendak memahami sejarah ini? Isi 3 Dalam masa yang sama, bangunan bersejarah ini dapat menjadi produk pelancongan utama negara. Secara langsung, senario ini dapat dibuktikan menerusi peningkatan bilangan pelancong yang mengunjungi bandar warisan seperti Georgetown dan Kota Bharu, Kelantan yang amat ketara dalam tempoh tahun 1990 hingga 1997.

Next

KISAH PENGGIAT SENI TELEPUK

Bangunan bersejarah berpotensi menjadi salah satu faktor dominan pelancong bercuti di negara kita selain menikmati keindahan dan kekayaan alam semula jadi negara seperti pulau dan taman negara. Lanjutan daripada huraian yang telah dinyatakan di atas, warisan negara juga hendaklah dipelihara untuk mengekalkan kesinambungan tamadun sesuatu bangsa.

Next

Kepentingan Memulihara Dan Mengekalkan Bangunan Bersejarah

Kalau kita tidak mempunyai sejarah kita tidak akan mengetahui peristiwa-peristiwa yang berlaku di negara kita dan kita akan mengulangi kesilapan-kesilapan melampau yang dilakukan pada masa dahulu. Pada masa lapang, kita bolehlah membawa adik kita bermain wau, congkak, mahupun menyertai pertandingan membuat wau.

cuit

Kawasan perindustrian, pusat membeli belah dan kawasan perumahan bertambah saban hari seperti cendawan tumbuh selepas hujan.

Next

Mengapa Kita Perlu Mengekalkan Warisan Budaya Kita?

Kaitan Dengan Perisitiwa Penting Negara Tambahan pula, nilai atau perasaan cinta akan negara sudah pasti berkembang dengan baik dalam naluri penduduk terutama remaja di negara ini.

Next

KISAH PENGGIAT SENI TELEPUK

Kesimpulannya: Warisan kita tanggungjawab kita Tiada kusut yang tidak boleh dileraikan, tiada masalah yang tidak boleh diselesaikan. Diversiti Kaum Malaysia antara salah satu negara di dunia yang mempunyai kepelbagaian kaum. Ammar Asyraf said, August 12, 2008 at Pada pendapat saya,… Sejarah mampu menjadikan seseorang menjadi lebih matang fikirannya.

Next

Contoh Karangan: Budaya warisan rakyat Malaysia

Misalnya, di Lembah Bujang, Kedah dimana terdapat pihak pemaju yang tidak bertanggungjawab ingin membangunkan kawasan yang meliputi kawasan bersejarah lembah bujang namun dihalang dengan pantas oleh kerajaan negeri Kedah. Penutup Tuntasnya, pelbagai kepentingan tersirat dan tersurat yang kita boleh rungkaikan dalam mengekalkan bangunan bersejarah dalam negara kita.

Next