Khasiat daun senduduk. Khasiat pokok senduduk

Khasiat Pokok Senduduk Ungu

Buahnya berwarna keunguan, Batang pokok ini berwarna kemerahan dan ditutupi oleh bulu-bulu halus, daunnya mempunyai permukaan yang kasar di bahagian bawah apabila disentuh. Senduduk memang sejenis tumbuhan yang sangat berguna dalam alam perubatan tradisional.

Next

Khasiat pokok senduduk

Kajian klinikal juga menunjukkan daun senduduk muda mampu menghentikan masaalah cirit birit. Kelopak bunganya agak besar dari senduduk biasa. Daunnya yang tua dan gugur kebumi akan bertukar warna menjadi merah muda.

Next

Anim Agro Technology: SENDUDUK

Boleh juga mengunyah daunnya dan diletakkan tempat luka untuk hentikan darah. Saya mengenali senduduk semenjak kecil lagi dan dapat mempelajari secara saintifik ketika belajar di universiti 30 tahun dulu. Tumbuhan ini tumbuh di merata kawasan seperti kawasan semak di dalam kebun, tepi kolam, tepi parit , kawasan lapang , dusun dan sebagainya.

Next

Senduduk Putih

Pokok senduduk adalah sejenis pokok renek yang bercabang sering menghasilkan buah ketika masih kecil. Membuang angin lenguh sendi urat dan tulang Air rebusan dari akar batang dan daun dibuat mandian. Buahnya berwarna keunguan Batang pokok ini berwarna kemerahan dan ditutupi oleh bulu-bulu halus daunnya mempunyai permukaan yang kasar di bahagian bawah apabila disentuh.

Anim Agro Technology: SENDUDUK

Buah senduduk yang matang juga akan gugur apabila kering dan jatuh ketanah. Gunakan bekas yang telah diisikan sedikit air dan bubuh potongan ikan tersebut dan masukkan sejumlah daun-daun atau pucuk-pucuk senduduk dan ramas-ramas bersama potongan ikan sehingga lendir-lendir ikan hilang. Selain daripada itu senduduk juga boleh digunakan untuk merawat cirit birit, berak berdarah dan buasir dengan cara meminum air rebusan daunnya.

Next

Khasiat pokok senduduk putih

Daun sikaduduak atau daun senduduk walaupun rasanya pahit namun berfaedah sebagai pereda panas antieprik penghilang sakit analgesik peluruh buang air kecil diuretik membinasakan pembengkakkan menggampangkan aliran keluarga dan penghenti perdarahan hemostatis Daun. Daunnya yang tua dan gugur kebumi akan bertukar warna menjadi merah muda.. Daun senduduk bersama daun mengkudu, serai wangi, pandan dan limau purut dicampur bersama air panas dan dijadikan rempah untuk mandi teresat selepas bersalin, selalunya selama 3 pagi selepas melahirkan.

Next

Khasiat pokok senduduk

Menghilangkan bintik-bintik cacar — Ambilkan akar senduduk giling bersama daunnya, kemudian tampalkan pada cacar atau parut cacar ianya akan beransur-ansur hilang 4. Pokok senduduk merupakan sejenis rumpai di kawasan kebun tanaman serta kawasan pertanian dan perlu dibasmi kerana mampu menurunkan hasil tanaman. Tumbuhan ini telah digunakan Pokok senduduk juga dikenali sebagai rumpai darat dan boleh ditemui hidup liar di kawasan terbiar.

Next