Banjir di hulu terengganu. Banjir di Hulu Terengganu serius

Banjir Terengganu makin buruk, hampir 11,000 mangsa dipindahkan ke PPS

Ketika ini, kerja-kerja pembersihan banjir giat dilakukan penduduk.

Banjir: Mangsa banjir Terengganu meningkat 11,137 orang

Katanya setakat ini paras air di empangan berkenaan terkawal dan masih berada di bawah tahap melimpah. HULU TERENGGANU: Penduduk di lebih 20 kampung di daerah ini terputus hubungan akibat situasi yang makin memburuk.

Next

Dua PPS di Hulu Terengganu turut dinaiki air

Menurut laman sesawang InfoBencanaJKM, jajahan Pasir Mas masih menempatkan mangsa teramai melibatkan 7,608 orang.

Banjir: Mangsa banjir Terengganu meningkat 11,137 orang

Terengganu mulai dilanda banjir bermula semalam dan bencana kali ini disifatkan yang paling teruk dalam lima episod gelombang monsun Timur Laut sejak 2 Disember lalu. © Provided by Berita Harian Kanak kanak menaiki sampan selepas kediaman mereka ditenggelami banjir di Kampung Kuala Ping, Hulu Terengganu. Ianya diikuti Tanah Merah 288 , Pasir Puteh 283 dan Kuala Krai 180.

Next

Banjir Terengganu makin buruk, hampir 11,000 mangsa dipindahkan ke PPS

Tambah beliau, Besut pula mempunyai 396 mangsa daripada 100 keluarga yang ditempatkan di 20 PPS. Pertembungan air dari hulu sungai dan air laut pasang itu turut menyebabkan jumlah mangsa banjir di Terengganu, meningkat. Beliau juga menafikan dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan banjir besar yang melanda Hulu Terengganu adalah disebabkan oleh air yang dilepaskan dari Empangan Kenyir dekat sini.

Banjir: Mangsa banjir Terengganu meningkat 11,137 orang

Daripada jumlah itu, katanya, Kemaman merekodkan jumlah mangsa tertinggi iaitu seramai 9,244 mangsa daripada 2,379 keluarga di 27 PPS, diikuti seramai 3,814 mangsa membabitkan 964 keluarga di 18 PPS di Hulu Terengganu. Paling teruk terjejas ialah kampung-kampung sekitar Tersat, Hulu Telemong dan Jenagur di Telemong di samping mukim Hulu Berang di Ajil.

Next

Banjir: Lebih 20 kampung di Hulu Terengganu terputus hubungan

Jurucakap Sekretariat Pengurusan Bencana Terengganu berkata, sebanyak 14 PPS yang menempatkan 689 mangsa daripada 274 keluarga dibuka di Hulu Terengganu. Difahamkan, walaupun cuaca baik, air mula naik di sekitar jajahan Tumpat akibat limpahan air Sungai Golok, namun, setakat ini belum ada pemindahan dibuat. Jurucakap Sekretariat Pengurusan Bencana Terengganu berkata, setakat ini, sebanyak 157 pusat pemindahan sementara PPS telah dibuka di semua lapan daerah di negeri ini.