Mengacah ketika menyerang dalam permainan bola baling bertujuan. Mengacah dan Kemahiran menjaring worksheet

BOLA BALING

Pemain lawan mestilah berada pada jarak 3 meter dari pembaling. Cara ini hanya dapat dilakukan dalam situasi apabila penerima bola tidak menghadapi tekanan atau gangguan daripada pihak lawan semasa hantaran dibuat.

Next

KKBI Bola Baling, Kemahiran Asas Bola Baling

Walaupun dianggap berbahaya dan sukar dilakukan terutama oleh pemain-pemain baru, jaringan junam jika dilakukan dengan baik, hasilnya amat menarik, khasnya pada aksi dan gerakannya. Menghadang Pihak Lawan Pemain boleh menggunakan badan untuk menghadang pihak lawan samada dengan atau tanpa bola.

KKBI Bola Baling, Kemahiran Asas Bola Baling

Teknik jaringan lompat adalah hampir sama dengan jaringan dari atas kepala, tetapi perkara yang terpenting ialah dalam jaringan lompat ialah pemain perlu bergerak tiga langkah ke depan sebelum membuat jaringan. Semasa hal ini terjadi, sistem tuas kelas ketiga diaplikasikan di mana bola sebagai beban, siku sebagai fulkrum dan lengan sebagai daya yang akan dikenakan ke atas bola. Permainan Pasif Adalah menjadi satu kesalahan jika pasukan memainkan bola dalam keadaan pasif.

Mengacah dan Kemahiran menjaring worksheet

Di bahagian lain tiang gol dan palang ialah 8 cm. Dalam kemahiran menangkap bola, prinsip sains yang diaplikasikan ialah Hukum Newton Pertama iaitu Inersia.

Next

UNDANG

Masyarakat Malaysia lebih suka bergaul dengan kaum mereka sendiri dan jarang bergaul dengan kaum lain. Dua orang pengadil diperlukan untuk mengawal permainan. Untuk menangkap bola terlalu rendah, satu kaki dikeluarkan ke depan, lalu lutut membengkok dan tangan terbalik.

Next

UNDANG

Permainan bermula dengan tiupan wisel pengadil gelanggang. Dari keadaan bersedia, pemain boleh terus mengelecek, menjaring, menukar hala hantaran atau memusingkan badannya. KEMAHIRAN ASAS PERMAINAN BOLA BALING 1.

Next