Penghulu istighfar image. SAYYIDUL ISTIGHFAR (PENGHULU ISTIGHFAR) DAN KEUTAMAANNYA

Ad

Maksudnya: Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan kecuali Engkau, Engkau telah menciptakan aku dan aku adalah hambaMu, dan hamba pasti menuruti ketentuan-ketentuanMu, janji-janjiMu sesuai kemampuanku. Kuakui segala nikmat yang Engkau berikan padaku, dan kuakui pula keburukan-keburukan dan dosa-dosaku.

Next

Penghulu Segala Istighfar

Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. Aku mengakui nikmat-nikmat yang telah Engkau anugerahkan kepadaku.

Next

Inahaiqal: Penghulu Istigfar

Dan barang siapa membacanya dengan yakin di waktu sore lalu ia meninggal sebelum masuk waktu pagi, maka ia termasuk Ahli Surga. Dan demikian pula saat masuk pagi.

Next

Penghulu Segala Istighfar

Apalagi saat kita sebagai muslim berbuat kesalahan, maka bacaan "astaghfirullah" harus kita ucapkan serta diikuti dengan tindakan untuk tidak mengulangi perbuatan dosa tersebut.

Astaghfirullah

Dan sesiapa yang mengucapkannya pada waktu malam petang dengan penuh keyakinan dengannya lalu dia meninggal dunia maka dia dari kalangan ahli syurga.

Next

Penghulu Segala Istighfar

Alangkah indahnya jika kita senantiasa memohon ampun atas kesalahan dan dosa kita kepada Allah SWT dengan memanjatkan istighfar khususnya dengan membaca Sayyidul Istighfar. Allah forgives the biggest sins of a person who recites Astagh-firullah with a true heart. Allah does torrential rain if a place having no rain and is in need.

Next

Astaghfirullah

Antara kelebihanya ialah: 1- Dijanjikan Syurga Mereka yang mengamalkan sitghfar ini akan dijanjikan syurga sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari. Allah provides Rizq from where a person did not even think of.

Next