Asas pergaulan dalam islam. Batas

asas asas islam

Hal ini bermakna kebolehan berlaku pergaulan dengan wanita dan lelaki ajnabi adalah bergantung kepada syarat boleh berlakunya solat jemaah wanita bersama lelaki.

Next

Batas

Asas ini tidak dapat dipisahkan dari 2 asas tut wuri handayani dan belajar sepanjang hayat. Islam juga menggesa umatnya agar mencari pasangan yang mempunyai ciri-ciri yang baik berdasarkan kepada kaedah yang telah digariskan oleh Islam. BAB II PEMBAHASAN A.

Next

MAKALAH TATA PERGAULAN

Agama akan sentiasa kukuh bersama peredaran zaman,akhlak pula akan terus mantap bersama-sama hari-hari yang berlalu,disamping pengalaman hidup. Muslims make up a majority of the population in 49. Hal ini kerana dengan akhlak yang mulia yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW, pastinya para remaja berasa malu untuk melakukan perkara yang ditegah oleh Allah S.

Next

Batas Pergaulan ~ Laman Islamik

R Bukhari da Muslim Dengan hadits lain juga diterangkan tentang siapa yang pertama kali harus mengucapkan salam, yaitu orang yang dalam kendaraan kepada yang berjalan kaki, orang yang berjalan kepada yang duduk, kelompok yang sedikit kepada kelompok yang besar. Menyuburkan penzinaan Dengan pergaulan bebas ini akan menyebabkan berlakunya zina kerana pergaulan yang bebas akan mewujudkan cara mudah untuk melempiaskan nafsu syahwat. Nur sy a hira binti mohammad ali 2020881424 nurul aina amariza binti adnan 2020830198 nurul arisha binti murzani 2020871 152.

Next

MAKALAH TATA PERGAULAN

Melalui konteks ini, pergaulan ikhtilat bermaksud bergaul atau bercampur di antara lelaki dan perempuan ajnabi yang dah kahwin di satu tempat yang berlaku interaksi dalam bentuk pandang- memandang atau perbuatan di antara seseorang dengan seseorang yang lain. Perkara ini juga tidak terkecuali dalam pergaulan seharian kita.

Next

Batas Pergaulan ~ Laman Islamik

Dengan demikian, yang menjadi standar adalah kemaslahatan dan keamanan.

Next