Dasar automotif nasional. Dasar automotif nasional(nap)

Dasar Automotif Nasional kini dikaji semula

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata teknologi kenderaan adalah tumpuan pembangunan yang kritikal bagi pengeluar kereta dunia pada hari ini bagi meningkatkan keselamatan kenderaan serta menjadikan mobiliti lebih pintar dan mesra alam sekitar. Darell menambah rakyat perlu melihat dasar ini dengan perspektif untuk jangka panjang.

Next

NAP 2020 gabung tiga elemen baharu

Menjadi hab serantau dengan menumpu kepada aktiviti niche dan pelengkap Kerajaan berhasrat untuk menjadikan Malaysia sebagai hab pengeluaran dan pemasangan serantau dengan menggalakkan peserta sedia ada meningkatkan komitmen mereka di Malaysia. Duti Import dan Eksais bagi Kenderaan Dipasang Siap Sepenuhnya CBU dan Terurai Sepenuhnya CKD. Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri akan menyelaras dengan kementerian dan agensi Kerajaan berkaitan mengenai tindakan susulan bagi pelaksanaan dasar dan langkah-langkah baru yang diperkenalkan di bawah NAP.

Sejarah Dasar Automotif Nasional (NAP)

Pada sidang Parlimen hari ini, Tun Mahathir memaklumkan bahawa Dasar Automotif Nasional ketika ini sedang dikaji semula bagi memastikan industri berkenaan dapat kekal kompetetif dalam keadaan yang semakin mencabar kini. KUALA LUMPUR — Dasar Automotif Nasional NAP 2020 yang dilancarkan hari ini menggabungkan tiga elemen teknologi canggih baharu iaitu Kenderaan Generasi Seterusnya NxGV , Mobiliti sebagai satu Perkhidmatan MaaS dan Revolusi Perindustrian 4.

Next

DASAR AUTOMOTIF NEGARA

Bermula 1 Januari 2010, caj sebanyak RM10,000 akan dikenakan bagi setiap unit AP Terbuka yang dikeluarkan dan hasil kutipan akan digunakan bagi mewujudkan dana khas untuk membantu syarikat Bumiputera menceburi bidang perniagaan automotif dan perniagaan-perniagaan lain.

Next

Dasar Automotif Nasional kini dikaji semula

Industri global semasa mempamerkan pertumbuhan yang lembap, kemusnahan nilai dan rasionalisasi besar-besaran yang mendesak pengeluar kenderaan tempatan untuk bergabung bagi mencapai tahap skala yang lebih tinggi.

Next

Dasar automotif nasional(nap)

NAP2006 2006-2009 Integrasi Rantaian Pembekal Diperkenalkan khusus untuk membabitkan industri automotif tempatan ke dalam rangkaian industri global dan serantau. Selain dari dua faktor ini, amalan terbaik global dan rangkaian industri adalah faktor kejayaan lain yang penting untuk industri automotif. Menggalakkan peningkatan tahap eksport kenderaan dan komponen yang kompetitif di pasaran dunia 5.

Dasar Automotif Nasional

Pewartaan Harga Kereta Import Terpakai untuk Menangani Masalah Underdeclaration. Tegas beliau, NAP 2020 juga akan menetapkan kadar untuk penambahbaikan dan menyediakan industri automotif negara untuk bergerak ke arah fasa seterusnya mobiliti yang bersambung.

Next

DASAR AUTOMOTIF NEGARA

Oleh itu pengeluar-pengeluar nasional ini perlu mampu untuk merasionalisasikan portfolio model dan platform mereka. Selain daripada berkongsi skala dan sumber, usahasama strategik ini dapat meluaskan peluang dan menyediakan akses kepada peserta industri tempatan untuk menyertai rangkaian bekalan automotif global dan sebaliknya.

Next