Kesan pembakaran terbuka. PEMBAKARAN TERBUKA & PENCEMARAN UDARA

Pencemaran Alam Sekitar

Ia telah mengakibatkan peranan tumbuhan hutan sebagai agen penyejuk tidak mampu menstabilkan haba di permukaan bumi ini. Walaupun penanaman semula sememangnya sangat baik tetapi pada yang sama menyebabkan berlakunya pencemaran udara.

Next

Malaysia Alami Jerebu Akibat Pembakaran Terbuka di Kalimantan — BeritaBenar

Haiwan ternakan telah meragut rumput sekitar 50 meter daripada kilang yang melepaskan gas plumbun dan zink.

Next

Keburukan Pembakaran Terbuka

Masyarakat juga perlulah memainkan peranan dengan cara mengawal bunyi atau suara terutama jika berada di kawasan yang dihuni oleh ramai orang supaya tidak mengganggu orang lain.

Next

10 Punca Pemanasan Global Dan Kesannya Ke Atas Dunia

Keadaan air laut ataupun sungai yang berbau busuk akibat daripada bakteria-bakteria daripada bahan-bahan cemar yang dibuang ke dalam air laut atau sungai mewujudkan keadaan yang tidak selesa kepada manusia dan juga hidupan lain di dunia ini vi Banjir Selain itu pencemaran air juga menjadi punca kepada banjir yang berlaku di dunia pada masa kini. Bagi fauna, pembakaran hutan telah menyebabkan habitat mereka semakin mengecilkan atau musnah bagi haiwan tertentu seperti harimau dan gajah yang memerlukan kawasan yang luas untuk aktiviti-aktiviti hidup.

Next

Pencemaran Alam Sekitar

Begitu juga ,iklim boleh mempengaruhi kemandirian flora dan fauna. Justeru, hubungan baik antara negara perlu dijalin supaya dapat berkongsi teknologi dari negara-negara maju.

ESEI: KESAN PEMBAKARAN TERBUKA...!

Seksyen 21 memperuntukan peraturan- peraturan seperti syarat- syarat pengeluaran, pelepasan dan benda- benda yang dikategorikan sebagai berbahaya kepada alam sekeliling. Masalah kesihatan yang disebabkan oleh jerebu seperti asma, radangan paru- paru, alahan dan sesak nafas.

Next

10 Punca Pemanasan Global Dan Kesannya Ke Atas Dunia

Semua vertebrat,kebanyakan invertebrat dan banyak mikroorganisma terhapus. Aktiviti pembangunan yang melibatkan interaksi antara manusia dengan alam sekitar dalam keadaan tertentu boleh menyebabkan berlakunya perubahan pada alam sekitar.

Next

Keburukan Pembakaran Terbuka

Pasti ada kaedah lain supaya perladangan dapat dijalankan disamping ekosistem dan habitat flora dan fauna di kawasan tersebut dipelihara.

Next