Maksud komanwel. 4life kehidupan: Asal Usul Komanwel

Komenwel

Setiausaha Agung PBB yang pertama ialah Trygve Lie dari Norway. Tujuan Penubuhan NAM Tujuan penubuhan NAM setelah diisytiharkan dalam Pengisytiharan Havana 1979 ialah untuk memastikan kemerdekaan, kedaulatan, integriti dan keselamatan negara-negara berkecuali dalam memerangi imperialisme, kolonisme, neo-kolonisme, pemisahan bangsa, perkauman dan pencerobohan dari bangsa asing, pekerjaan dan dominasi terhadap kuasa serta kumpulan politik.

Next

Negara

Negara-negara yang mengambilnya sebagai ketua negara dikenali sebagai atau "Commonwealth Realm".

Next

PENGAJIAN MALAYSIA

Pergerakan Negara-negara Berkecuali Non-Align Movement-NAM ditubuhkan pada tahun 1961 di Belgrade, Yugoslavia. Istilah ini berkembang menjadi nama kepada beberapa entiti politik.

Next

Komanwel

Satu cadangan yang khusus yang telah dibentangkan oleh Jan Christiaan Smuts pada tahun 1917 apabila dia mencipta istilah " Komanwel Negara - Negara British ," dan mengimpikan hubungan perlembagaan masa hadapan dan penyesuaian semula dalam esented di Persidangan Versailles penting semua ini adalah 1919 oleh delegasi dari dominannya sebagai dan Britain.

Next

STPM

Dasar luar negara yang pro-aktif dan bervisi adalah mustahak untuk menjamin kepentingan dan kedaulatan negara.

Maksud pesuruhjaya

Pertubuhan Persidangan Islam OIC Ditubuhkan pada 25 September 1969 12 REJAB 1389H bersempena Persidangan.

Next

Tahu tak maksud KOMANWEL

Negara ini telah memperolehi banyak faedah menerusi penyertaannya dalam Komanwel terutamanya dalam bidang pertahanan, perdagangan dan pendidikan. Negara-Negara Komanwel Negara-Negara Komanwel atau Komanwel sahaja merupakan satu persatuan secara sukarela yang melibatkan negara-negara berdaulat yang ditubuhkan atau pernah dijajah oleh pihak British kecuali bekas jajahan dan bekas jajahan.

Next