Hukuman seksyen 376 kanun keseksaan. Apakah hukuman yang sesuai bagi kesalahan rogol? Berikan alasan

Pinda Seksyen 376, penjara mandatori rogol gadis bawah umur

Aziz Hussin, 1990 , Undang-undang Kesalahan Terhadap Diri: Aspek-aspek Yang Terpilih.

Next

Jenayah Gangguan Seksual

Serangan atau penggunaaan pasukan jenayah dengan niat untuk mengganggu kesopanan Seksyen 377D. Udang-undang menganggap paksaan, kerana minor atau orang dewasa cacat fikiran dalam perundangan tidal mampu dari segi undang-undang bangi memberikan kebenaran bagi perbuatan tersebut. Hukuman mengenai jenayah sumbang mahram dikembangkan sejak keberadaan seksyen 376A dan seksyen 376B Kanun Keseksaan.

KESALAHAN MEROGOL (SEKSYEN 376(1)) : APA YANG PERLU DIBUKTIKAN DI MAHKAMAH.

Setakat ini kesalahan gangguan seksual diletakkan di bawah kesalahan jenayah Seksyen 354 355 377D dan 509 Kanun Keseksaan Akta 574 bukannya di bawah kesalahan tort. Zakaria menetapkan hukuman itu selepas mengenepikan keputusan Mahkamah Sesyen yang membebaskan Chuah Guan Jiu, 22, dengan bon jaminan berkelakuan baik selama tiga tahun dengan ikat jamin RM25,000 pada Ogos lalu. Dalam hal ini, sejauh mana kemasukan itu berlaku bukanlah persoalannya.

Next

Cerita Orang Kita: Akta 376 dipinda penjara mandatori rogol gadis bawah umur

Di bawah pindaan Seksyen 375, definisi rogol termasuk walaupun seorang wanita bersetuju untuk melakukan persetubuhan dengan seorang lelaki yang diberi kepercayaan atau kuasa terhadap wanita itu atau dengan lelaki yang mana wanita itu mempunyai hubungan ketergantungan.

Next

Pindaan Seksyen 376 Peruntuk Penjara Mandatori Bagi Perogol Gadis Bawah Umur

Bagi subseksyen 1 , jika kesalahan rogol itu dilakukan sebagaimana keadaan-keadaan yang diperuntukkan di bawah seksyen 375 sebelum ini kecuali yang tertakluk di bawah subseksyen 2 , 3 dan 4 seksyen ini , maka hukuman terhadap perogol adalah penjara sehingga maksimun dua puluh tahun dan boleh disebat. Bagaimanapun, pindaan itu kini memperuntukkan hukuman minimum 10 tahun penjara dan mengekalkan 12 kali sebatan jika pesalah melakukan kesalahan rogol dan sukarela menyebabkan kecederaan kepada wanita atau mana-mana orang lain atau meletakkan wanita itu dalam bahaya atau mencederakan dirinya sendiri atau mana-mana orang lain, atau jika pesalah melakukan rogol terhadap perempuan di bawah umur 14 tahun, atau jika pesalah yang melakukan rogol itu dalam kedudukan diberi kepercayaan atau kuasa terhadap wanita itu atau mana-mana orang lain, atau dengan lelaki yang mana wanita itu mempunyai hubungan ketergantungan.

Next

Cerita Orang Kita: Akta 376 dipinda penjara mandatori rogol gadis bawah umur

Maaf sy ingin bertanya..

Next