Semakan mengundi. Semakan Daftar Pemilih PRU Online Dan Lokasi Mengundi Pilihanraya

Cara Semakan Online Daftar Pemilih Dan Lokasi Mengundi

Anda tidak boleh mendaftar bagi pihak orang lain termasuk waris kerana mengikut Peraturan-Peraturan Pilihan Raya Pendaftaran Pemilih 2002, seseorang warganegara yang layak perlu hadir sendiri untuk mendaftar sebagai pemilih. Ini kerana had umur mengundi telah diturunkan kepada 18 tahun dan ke atas. Di dalam sistem ini anda akan dapat mengetahui lokasi mengundi, daerah mengundi, DUN, parlimen dan negeri yang anda layak mengundi.

Next

Semakan Daftar Pemilih PRU Online Dan Lokasi Mengundi Pilihanraya

Advertisements Suruhanjaya Pilihan Raya SPR menetapkan 12 Mac ini sebagai hari pengundian bagi Pilihan Raya Negeri PRN Johor. Cara Tukar Alamat Tempat Mengundi Di Kad Pengenalan Secara Manual NOTA: Pengemaskinian alamat pada MyKad boleh dilakukan dengan hadir ke mana-mana pejabat JPN yang berhampiran dan membawa dokumen sokongan berkaitan dalam bentuk asal atau salinan yang diakui sah.

Next

Semakan Daftar Pemilih dan Lokasi Mengundi Online

Sebarang perubahan tempat mengundi anda boleh terus menghubungi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia SPR sebelum tarikh mengundi. Taip SPR SEMAK No I. KP 9 atau Resit JPN.

Next

Semak & Kemaskini Alamat Pengundi Secara Online

Soalan Lazim PRU Q: Macam mana nak tukar lokasi mengundi ke alamat baru? TUNTUTAN boleh dikemukakan secara dalam talian di pautan atau hadir ke Pejabat Pilihan Raya Negeri yang berkenaan pada waktu pejabat pada mana-mana hari bekerja.

Next

MySPR Semak

Pendaftaran sebagai pemilih adalah hak warganegara di bawah Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan.

Next

Semak Daftar Mengundi, Check Tempat Undi Spr (sms / Online)

Klik butang semak dan maklumat daftar pemilih akan kelihatan seperti gambar di bawah ini. Pilihanraya umum di Malaysia hanya maksimum lima tahun sekali sahaja, berat sangatkah permintaan untuk anda turun mengundi atas nama hak anda untuk menentukan kepimpinan untuk 5 tahun seterusnya. Semakan daftar pemilih kini mudah dan senang.

Next

Cara Semakan Online Daftar Pemilih Dan Lokasi Mengundi

Orang ramai juga boleh menyemak calon calon bertanding di bahagian pilihan raya masing-masing serta keputusan pilihan raya umum Malaysia. Dan siri pilihanraya kali ini, rakyat Malaysia akan undi sebelum Mei 2023 untuk pula.

Next

Semak & Kemaskini Alamat Pengundi Secara Online

Usul Kajian Semula Persempadanan SPR memaklumkan yang semakan nama pengundi baharu untuk Pilihan Raya Umum ke-14 PRU14 susulan dari usul kajian semula persempadanan kawasan pilihanraya diluluskan di Dewan Rakyat pada 28 Mac 2018. Tahukah anda, pendaftaran pengundi baru dan pertukaran alamat kawasan mengundi kini boleh dilakukan melalui portal MySPR Daftar dengan mudah secara atas talian? Pendaftaran sebagai pengundi boleh dibuat secara online jika tidak sempat pergi ke pejabat pos. Tarikh yang dinyatakan adalah tarikh akhir bagi pendaftaran yang akan dimasukkan dalam Daftar Pemilih Tambahan Suku Ketiga 2016.