Kartunis ujang. TERBONGKAR! Rupanya Inilah PUNCA SEBENAR Kartunis Ujang Dipecat

Sejarah Kartunis Ujang

Kartunis Gayour, Aie, Nik dan Imuda adalah di antara beberapa nama yang mula-mula menghasilkan karya ketika itu. Tapi untuk gerenti dapat ikan tu tak berani nak cakap sebab saya pun banyak kali kumpau. IBC tell us about the story of hostel students like us.

Next

Setitis Tinta di Alam Maya: Kartunis Ujang

Namun begitu, kedua-duanya tidak kekal lama dan terpaksa berakhir di penghujung tahun 2000. Umpama gempa bumi, cuma tak tau berapa kiraan dalam richter aje.

Next

Kisah Kartunis Legenda Ujang: “Sekiranya Kita Terlalu Berbuat Baik Kepada Orang Lain, Kita Akan Dipijak.”

Bukan kemunculan fenomena El-Nino tapi kali ini dengan lahirnya Majalah UJANG yang nyata mengempar dan menggempakkan dunia kartun tanah air. Pada tahun 1982, setelah selesai Sijil Pelajaran Malaysia, ia pergi ke Kuala Lumpur.

Kisah Kartunis Legenda Ujang: “Sekiranya Kita Terlalu Berbuat Baik Kepada Orang Lain, Kita Akan Dipijak.”

Antara kartunis-kartunis yang popular adalah seperti Clay, Bob, Benny Wong, Juice, Hang Sembilan, Fakhrul Anour, Max, Puyuh, Oga, Puppeteer, Michael Chuah, Nizam Bachok dan ramai lagi. Tahun 2007, novelnya Jibam diangkat ke dalam dunia film oleh Jajja Production Sdn Bhd.

Next

Ujang (Author of Jibam)

Sedangkan masa memerlukan khidmatnya, mereka datang ke rumahnya dan merayu, kini beritahu pakai telefon saja. Diperoleh pada 24 April 2017. Apa yang menyedihkan, disebabkan dia tidak mendaftar hakcipta untuk watak yang direkanya Din Beramboi, dia kehilangan hakcipta nama tersebut kepada seorang pelawak.

Next

Ujang: Kartunis lobih bahayo daghi peghompak?

Apa jadi pada filem Pak Man Telo? Pada mulanya ia diterbitkan sebulan sekali tetapi tidak lama kemudian, ia dikeluarkan untuk dwi bulanan atau dua kali sebulan atau sebulan dua kali. Karya karya Ujang yang popular dalam majalah Gila-Gila adalah Aku Budak Minang ABM , Aca, Intelligence Blues Club IBC , Jibam Sambungan dari Novel Jibam.

Next

Ujang: Kartunis lobih bahayo daghi peghompak?

Apabila dah keluar dari Gila-Gila dan terbitkan Majalah Ujang, hobi tu datang balik.

Next